History

Historie De Pijp

De stadswijk De Pijp werd halverwege de 19e eeuw aangelegd. Doordat er veel studenten, kunstenaars en prostituees in de nieuwe wijk kwamen wonen, werd De Pijp al snel het Quartier Latin van Amsterdam genoemd. De bewoners, de kleine straatjes, de vele kroegjes en eetgelegenheden en de sfeer in De Pijp, doen denken aan deze beroemde Parijse studentenwijk. In De Pijp wonen meer dan 144 nationaliteiten en de wijk is één van de meest populaire locaties in Amsterdam om te wonen, te winkelen en te stappen. De meeste mensen zullen de buurt kennen van de leuke kroegjes, winkeltjes en natuurlijk van de Albert Cuypmarkt met elke dag 250 kramen. Maar er is meer. Te zien, te horen, te vertellen en ook te proeven. Nergens vind je zo’n divers culinair aanbod als in De Pijp.

FerdBolNieuwZW335Rond 1900 ging het er een stuk wilder aan toe dan nu. De Pijp stond in die tijd bekend om de alom aanwezige prostitutie. Ook hielden veel mannen uit de opkomende middenklasse er een maintenee op na; een maîtresse die op kosten van haar broodheer in luxe woonde, vaak in De Pijp. Aan het Sarphatipark zat een aantal luxere bordelen en waren er zogenaamde ‘rendez-vous’ huizen waar dames met een klant korte tijd een kamer konden huren. Op enkele ‘ramen’ na is de wijk heel wat preutser geworden, maar zeker niet minder levendig!

Hoewel men rond 1900 de wijk zag als het voorbeeld van slechte woningbouw was De Pijp destijds niet de goedkoopste plek om te leven. Huiseigenaren verhuurden daarom meestal per kamer wat de buurt aantrekkelijk maakte voor studenten, kunstenaars, schrijvers en dus ook prostituees. Veel mensen leefden ook van studenten door voor ze te koken of te wassen. Er was een druk nachtleven met veel cafés en nachtclubs. Een bekende uitdrukking in die tijd is ‘pierewaaien in De Pijp’. Dat betekent zoveel als slenteren en slempen. Inmiddels is De Pijp niet alleen maar de wijk voor studenten maar genieten ook tweeverdieners en jonge gezinnen van de warmte in deze wijk.

De markt op de Albert Cuypstraat is de bekendste markt van Nederland en misschien wel de grootste dagmarkt van Europa. Er staan meer dan 250 kramen en de markt is behalve op zondag elke dag geopend van ’s ochtends vroeg tot zes uur in de middag. In de tijd van de Binnendijksche Buitenveldertsche Polder lag hier nog de Zaagmolensloot. Deze sloot liep vanaf de Amstel tot aan een klein haventje ter hoogte van wat nu de Frans Halsstraat is. Al vanaf de 17e eeuw stonden hier houtzaagmolens, een beeldbepalend onderdeel van de polder. Tegen het einde van de 19e eeuw moesten de molens wijken voor de nieuwbouwplannen en werd de sloot gedempt. Rond 1900 telde De Pijp zo’n 50.000 inwoners en werd het voor straatventers een aantrekkelijke afzetmarkt. Door de breedte van de Albert Cuypstraat was dat de plek waar ze zich met hun houten karren verzamelden. In 1905 werd de Albert Cuyp officieel een markt en is inmiddels uitgegroeid tot het centrum van De Pijp.

Close Comments